Taiteen hankkiminen on varma tapa nostaa kodin sisustus uudelle tasolle. Taideteokset tuovat esiin omistajansa persoonaa ja luovat eksklusiivisuuden tunnetta tilaan kuin tilaan. Usein taide tuo myös kaivattua piristystä skandinaavisen kodin pelkistettyyn värimaailmaan. Moni taiteenostaja kuitenkin kipuilee taulun esillepanon kanssa. Mille korkeudelle maalaus pitäisi sijoittaa? Kuinka monta taulua voi laittaa samalle seinälle? Tuleeko taulujen olla symmetrisesti vai ei?
Näitä kysymyksiä miettiessäni, päätin ottaa yhteyttä sisustusarkkitehti Inkeri Noppariin, joka itsekin on intohimoinen taiteen keräilijä. Pyysin Inkeriltä käytännön vinkkejä taiteella sisustamiseen ja sainkin paljon loistavia neuvoja. Keskustelumme venyi itse asiassa niin pitkäksi, että postaan aiheesta vielä toisenkin tekstin myöhemmin.
Miten taulut tulisi sijoittaa?
– Taulujen sijoittelun kanssa ei pidä olla tosikko. Ei ole mitään ehdotonta sääntöä, mitä mihinkin tai mikä minnekin pitää ripustaa. Yleissääntönä voisi ehkä linjata, että katse hakeutuu luonnollisesti tietylle korkeudelle ja siinä voisi olla taululle hyvä paikka. Jos taulu on todella suuri, silloin sen alareuna tulee väkisinkin aika alas.
– Sijoittelu riippuu myös paljon teoksen ja seinän koosta. Kuten kaikessa sisustuksessa, tässäkin on kyse pitkälti mittasuhteista. Asetelmalla tavoitellaan tasapainoa. Pienemmät taulut pienemmille seinille, isommat pidemmille seinän pätkille. Toki tässäkin voi leikitellä ja käyttää vääristynyttä mittasuhdetta tehokeinona. Juuri nyt raikkainta on ehdottomasti yksittäiset teokset seinillä, eikä ns. kollaaseja. Teoksille annetaan nyt tilaa hengittää! Tästä tulee myös se fiilis, että taulut on valittu harkiten ja ne ovat rakkaita omistajalleen.
Linjaa taulu muun sisustuksen mukaan
– Symmetria on joskus ihanan rauhottava juttu, mutta unohtaisin sen sisustamisessa ja etenkin taulujen ripustelun kanssa. Sitä tärkeämpi sääntö on tämä: taulu linjaa aina johonkin. Tämä pätee muidenkin sisustuselementtien kanssa. Linjaa taulu alla olevan kalusteen kanssa jossakin suhteessa: vasemmat sivut tasan, oven karmin kanssa samalla korkeudella – tai jollain muulla tilaan sopivalla linjauksella. Silmä lepää rauhallisissa linjoissa – niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, se on totta.
– Homma ei ole mitään rakettitiedettä, mutta usein rauhattomuus tiloissa perustuu juuri tämän kaltaisiin tekijöihin. Uskalla kokeilla ja katso, silmä kyllä kertoo.
MINKÄLAISTA TAIDETTA VALITSEN SEINÄLLE?
– Taulun valinnasta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Kaikkien kuvien ei tarvitse olla maailmaa mullistavia. Minusta sisustajan oman persoonan ilmentyminen valituissa kuvissa on se kiinnostavin juttu taiteella sisustamisessa. Teosten valinnassa kannattaa kuunnella omaa intuitiota. Se, että taulu herättää positiivisia tunteita, on minusta tärkeämpää kuin taiteilijan meriitit tai teoksen sijoitusarvo. Toki näitä muitakin seikkoja on hyvä ottaa huomioon, mutta pääpainon pitäisi olla omissa fiiliksissä. Taulua kuitenkin katsellaan kotona päivittäin.
– Toisaalta taidetta voi lähestyä myös teeman kautta. Jos jokin aihe tai teoksen tarina puhuttelee kovasti, se voi olla hyvä valintaperuste. Tämä on juuri sitä oman persoonan ja arvomaailman esiintuomista.
– Jos taas aiheen valinta tuntuu vaikealta abstrakti taide voi olla hyvä vaihtoehto. Abstraktit taideteokset säilyttävät kivasti tulkinnan vapauden – jokainen katsoja saa vapaasti nähdä niissä mitä haluaa. Tässä mielessä ne ovat neutraalimpia valintoja sisustuksessa. Niitä on helpompi katsella puhtaasti esteettisinä esineinä, ilman että välttämättä tarvitsisi syventyä niiden sisältämiin merkityksiin.
Inkeri Noppari on Helsingissä asuva sisustusarkkitehti, joka innostuu väreistä, ihmisistä, arkkitehtuurista ja metsässä liikkumisesta. Kepeä taideharrastaja, joka ei ota itseään turhan vakavasti ja tarttuu teoksiin, jotka puhuttelevat tässä hetkessä.