8 hyvää syytä antaa taidetta lahjaksi

Olen antanut ystävilleni ja perheelleni taidetta lahjaksi useasti – sekä omia töitäni, että toisten taiteilijoiden teoksia. Minusta taide on kerrassaan ihana lahja! Myönnän, että saatan olla vähän puolueellinen tässä 😀 Vaikka itse olen saanut pelkästään postitiivista palautetta taidelahjoistani, olen silti usein pohtinut, kuinka hyvin suuri yleisö mahtaa ymmärtää tällaisten lahjojen päälle.

Sain tästä ajatuksen tehdä pienen listan asioista, jotka minun mielestäni tekevät taiteesta hyvän lahjan. En yritä aivopestä ketään kuvittelemaan, että taide olisi kaikkien tilanteiden patenttiratkaisu, sillä sitä se ei todellakaan ole. Välttämättä se ei ole myöskään kaikkein helpoin ratkaisu. Sopivan taideteoksen löytyessä, se voi kuitenkin olla todella ikumuistoinen tapa osoittaa toiselle, kuinka paljon olet häntä ajatellut.

1. Uniikki & eksklusiivinen

Taideteos on lahjana ennen kaikkea ainutkertainen. Tätä ei voi painottaa liikaa nykypäivän kulutusyhteiskunnassa. Ostamme samoja puhelimia, samoja vaatteita ja samoja huonekaluja kuin kaikki muutkin – tästä syntyy ihmisille tarve erottua jotenkin joukosta. Hankkiessasi lähimmäisellesi lahjaksi esimerkiksi maalauksen, hän saa varmasti jotakin mitä kenelläkään muulla maailmassa ei ole.

2. Henkilökohtainen

Minusta maalauksen ostaminen on ihanan ajattelevaista. Se osoittaa, että olet oikeasti miettinyt toisen persoonaa ja mieltymyksiä todella tarkasti. Et ole mennyt sieltä mistä aita on matalin. Taidevalintasi osoittaa, että tunnet lahjan saajan ja haluat antaa juuri hänelle räätälöidyn lahjan.

3. Ajaton

Taideteos kestää hyvin aikaa. Tämä pitää paikkansa sekä taulusta fyysisenä objektina, että taideteoksesta sisustuksellisena elementtinä. Sisustusmuoti muuttuu jatkuvasti ja esim. trendijulisteet menettävät tyylikkyytensä nopeasti – kaunis taideteos ei kuitenkaan koskaan muutu rumaksi tai epämuodikkaaksi. Ammattitaiteilijan tekemä maalaus kestää lisäksi oikein hoidettuna useita kymmeniä tai jopa satoja vuosia.

4. Sijoitus

Taiteesta on tullut yhä suositumpi kohde sijoittajien keskuudessa. Tämä näkyy myös taidemarkkinoita seuraavassa Artprice’s Global Indexissä, jonka mukaan taideteosten keskimääräinen arvonnousu on ollut +30% viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Aivan näin korkeaan arvonnousuun ei tietenkään suurin osa tauluista yllä – keskiarvoa nostavat yksittäiset mega-arvokkaat teokset, joista huutokaupoissa on maksettu astronomisia summia. Vaikka valitsemasi taideteos ei osoittautuisi huippusijoitukseksi, on silti todennäköistä että se vähintäänkin säilyttää arvonsa – toisin kuin monet muut lahjaksi valitsemamme esineet.

5. Ekologinen

Taiteen tuottaminen on ekologista, eikä siinä synny päästöjä tai jätettä kuin nimeksi. Jos hankit lisäksi taideteoksen paikalliselta taiteilijalta säästät luontoa myös tavararahdin osalta ja tuet paikallista pienyrittäjää.

6. Taide herättää tunteita ja parantaa elämänlaatua

Taide tekee hyvää mielenterveydelle. Tämä on minulle niin itsestäänselvää, etten oikein osaa edes perustella asiaa. No, ehkä yksinkertaista on vedota tieteen auktoriteettiin. Monet tutkimukset tosiaan osoittavat selvästi, kuinka positiivisia vaikutuksia taiteella on mieleemme – tämä pätee siis sekä taiteen tekemiseen, että taiteen katseluun. Saatavat hyödyt riippuvat paljolti siitä, miten taiteen kanssa on tekemisissä. Kierros taidemuseossa teoksia analysoiden virkistää aivoja ja aktivoi mieltä, toisaalta taas maalauksen katseleminen sohvalla maaten lähenee meditatiivista kokemusta – se rauhoittaa ja rentouttaa.

Taideteokset herättävät myös paljon tunteita katsojassaan. Ne voivat viedä meidät yhtäkkiä hetkeen menneisyydessä tai saada meidät kokemaan iloa, rakkautta tai vaikkapa surua. Minulle käy aika usein niin, että taideteos nostaa esiin jonkin unohtuneen tunnelman vuosien takaa. Olivat nämä tunteet sitten positiivisia tai negatiivisia, mielestäni kaikkien tunteiden kokeminen on kuitenkin hyvästä. Ne ”puhdistavat” mieltä ja parantavat tunneyhteyttä omaan sisimpään.

7. Taide kertoo tarinan

Taideteoksella on monenlaisia tarinoita kerrottavanaan. Ensinnäkin jokainen teos kertoo tekijänsä valitsemasta aiheesta – puutarhamaisema saattaa olla kuvaus taiteilijan lapsuudesta tai abstrakti taulu tekijänsä tapa käsitellä määrättyä tunnetilaa. Toki se, välittyvätkö nämä seikat, on asia erikseen – taiteen tulkinta on teoksen ja katsojan välistä vuorovaikutusta, johon vaikuttavat myös katsojan omat tunteet, ajatukset ja odotukset.

Taideteos kertoo kuitenkin muutakin – se on muun muassa oman aikansa kuva, joka kätkee sisäänsä vihjeitä aikakautensa ilmapiiristä ja ajatusmaailmasta. Toisaalta lahjaksi ostettuna, taideteos kertoo myös jotakin omistajastaan sekä lahjan antajasta: kenties näiden välisen ihmissuhteen luonteesta, henkilöiden arvomaailmasta, heidän kiinnostuksen kohteistaan jne. Vielä pidemmälle vietynä, taideteoksen voi nähdä kantavan mukanaan kaikkien omistajiensa tarinoita. Jokainen heistä lisää uuden kerroksen teoksen tarinaan.

8. Erinomainen keskustelunaihe

Kun omistat taulun se antaa ikivihreän puheenaiheen kodissa vierailevien kanssa. Seinällä komeileva taulu vangitsee nopeasti tilaan saapuvan huomion ja siitä on helppo alkaa jutustella. Voit yhtä hyvin itse aloittaa keskustelun – kertomalla esim. mielenkiintoisen seikan taulun alkuperästä – tai voit antaa vieraasi kertoa ensin, mitä ajatuksia teos hänessä herättää.

Taiteesta puhumisen ei tarvitse olla snobailua. Moni tuntuu pelkäävän aihetta turhaan. Mielestäni se ei edellytä erityistä taiteellista sivistystä, riittää että on kiinnostunut aiheesta ja avoin uusille näkökulmille.

Minusta taidetta kannattaa lähestyä suoraan oman kokemuksensa kautta. Mitä itse näkee tai kokee maalauksessa? Minkälaisia kysymyksiä katsoessa herää? Kenelläkään ei ole monopolia taiteen tulkintaan, joten taiteesta saa ja pitää kertoa omia ajatuksia rohkeasti.

Visual Sidetrack on kuvataiteellisen työni sivutuotteena syntynyt blogi, jossa kerron taidemaalarin arjesta ja kirjoitan taiteilijaa mietityttävistä asioista. Toisaalta blogi on sivuraide, jolla harhailen aika ajoin kaikenlaisen filosofisen pohdinnan parissa – joskus silloinkin kun minun pitäisi oikeasti olla
maalaamassa.

Viimeisimmät kirjoitukset

Seuraa minua somessa

Tilaa uutiskirjeeni

Tilaa uutiskirjeeni

Uutiskirjeeni tilaajana saat tietoa mm. tulevista näyttelyistä, uusista tauluista ja blogikirjoituksistani.